Hvilket juletræ er bedst for miljøet? Billede: Canva

Hvilket juletræ er bedst for miljøet?

Juletræet er en inkarneret dansk tradition, der er dybt forankret i os. Juletræet er uden tvivl blevet synonym med den danske jul. Uden juletræ, bliver det aldrig rigtig jul, sådan mener mange danskere. Derfor vil de fleste være rigtig kede af, at skulle undvære deres juletræ.

Det giver sig selv, at det ikke ligefrem er den mest klimavenlige og bæredygtige handling at fælde et træ, blot for at have det stående i en måneds tid, hvorefter den er blevet kedelig og kasseres.

Det kan være svært at vide, hvad man egentlig bør gøre for at gøre det så miljøvenligt som muligt. Skal man købe plastik, der bliver genanvendt år efter år? Skal man gå ud i skoven og finde et træ? Eller skal man bare tage den helt traditionelle løsning, hvor man køber sit juletræ afhugget og indpakket hos den nærmeste forhandling.

Her får du en række råd til at vælge et mere bæredygtigt og miljøvenligt juletræ.

Ø-mærket

Nogle juletræer er mærket med et “ø-mærke”, der indikerer, at juletræet er økologisk. Det fungerer præcist ligesom man kender det fra fødevarer. Ved juletræer indebærer ø-mærket, at træet ikke er blevet behandlet med sprøjtegift, hvilket er godt for både naturen og miljøet.

Rødgran eller Nordmannsgran?

Langt de fleste danskere køber et juletræ af typen normannsgran, når de skal købe deres juletræ. Dog bør man, hvis man gerne vil tage det miljøvenlige valg, vælge rødgran i stedet. Rødgran kræver langt mindre sprøjtemiddel, og vokser naturligt i den danske natur.

En rødgran dufter også langt mere. Til gengæld er den som regel dyrere, ligesom at den er mere følsom overfor varme. Herudover bør man også bruge en fod med vand, hvis man gerne vil sikre sig, at den holder sine nåle.

Fairtrade

Såfremt du vil være sikker på, at juletræet er produceret under forhold, der både er bæredygtigt i forhold til naturen, miljøet og de mennesker, der står for produktionen, så skal du købe et Fair Tree. Som en bonus, så er alle træer i Danmark, der hører under kategorien Fair Trees, økologiske.

Plastik er ikke vejen frem

Mange tænker, at de ved at bruge et plastik træ, der blive genanvendt i flere år, er langt bedre end at købe rigtige træer. Dog viser det sig, at man skal bruge et plastik træ i minimum 10 år før det giver mening rent miljømæssigt.

Fakta om juletræer i Danmark

Tak til Liams
Afslutningsvis vil jeg gerne sende et kæmpe tak til Liams, der via støtte har gjort denne artikel mulig. Du kan blandt andet finde en Sebra Dukkevogn derinde.