ettonmindre.dk

Hvad Er CO2 Kvoter? Det Betyder De For Dig

Skrevet d. 25. August 2020
Jumpstory

Du har uden tvivl hørt dem omtalt i medierne, hvor der tales om overholdelse eller køb og salg af CO2-kvoter. Det kan dog virke som et abstrakt begreb, for hvad er CO2 kvoter?

CO2-kvoter er en ret til at udlede en bestemt mængde CO2. Henblikket med CO2-kvoter er, at man kun udleder en bestemt mængde CO2. CO2-kvoter kan derfor købes og sælges mellem virksomheder - også på tværs af landegrænser.

CO2 kvoter - Det betyder de for dig

Du har ikke automatisk et bestemt antal CO2-kvoter, som du bare kan bruge løs af. CO2-kvoterne tildeles for eksempel af Energistyrelsen i Danmark. Her kan du få gratis kvoter eller kvoter, som du skal betale for. 

Det er også Energistyrelsen, der godkender overvågningsplaner og står for den årlige indrapportering af CO2-udledningen i Danmark. Her administrerer Energistyrelsen EU's CO2-kvoter i Danmark. Formålet med disse kvoter er, at det skal reducere CO2-udledningen i medlemslandene. CO2-kvoter er nemlig en del af en ordning, som ikke alle lande er med i.

For at du kan få lov til at få CO2-kvoter, skal du registreres i kvoteregistret hos Erhvervsstyrelsen. 

CO2-kvoterne blev indført i 2004 via et EU-direktiv. Ordningen er omfattet af 31 lande, som tæller de daværende 28 EU-lande, Norge, Lichtenstein og Island.

Prisen på CO2-kvoter svinger, da det er blevet en handelsvare. Priserne er i løbet af 2020 svinget fra 24 euro/ton til blot 15 euro/ton, hvilket vil sige, at det er blevet billigere for virksomheder at udlede mere CO2 end tidligere. 

Man kan derfor godt rejse spørgsmål ved, om køb og salg af CO2-kvoter er den rette metode til at nedbringe CO2-udledningen på.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for støtten til dette indlæg. Find et stort udvalg af moderne elektronik på deres webshop, som eksempelvis en ny router, et nyt gaming keyboard, en lækker bluetooth højttaler og meget andet.

Næste indlæg
Webshops og e-handel har revolutioneret den måde, vi handler på, hvilket har medført markante ændringer i vores forbrugsvaner.  Som en del af denne digitale transformation er det vigtigt at overveje, hvordan disse …
Klimatilpasning er faktisk betegnelsen for et svar på de klimaændringer, man ser rundt om i Danmark og ikke mindst verden.Man kan selvfølgelig ikke fikse de klimaforandringer, der er, men udvikling af nye metoder eller t…
Overordnet set ligger det i selve ordet, hvad klimaforandringer er. Deler du ordet op, har det at gøre med, at der er forandringer i de klimaer, vi lever, men i den følgende tekst vil jeg forsøge at gøre dig klogere…
Klimazoner skal forstås på den måde, at vejret i bestemte områder eller zoner er det samme år efter år. Tager vi Danmark som eksempel, så har vi herhjemme ofte vestenvind, lidt frost om vinteren, en del regn hele året ru…
Klimaaftryk er et relativt nyt ord, ihvertfald historisk set. Det er et ord, der ofte bliver brugt i medier, debatter og ind over middagsbordet. Men hvad betyder det egentlig, og hvordan ser ens personlige klimaaftryk ud…
Der er rigtig mange, der bekymrer sig om klimaet. Og der er endnu flere, der hævder at de gør det. Mange prøver at kloge sig på vores klimas tilstand og udvikling, men kun et fåtal har rent faktisk styr på, hvad de snakk…
Vi er mange, der rigtig gerne vil spise lidt mere klimavenligt. Der er i samme ombæring også mange, der ikke er helt klar over, hvordan man egentlig gør dette. Skal man så slet ikke spise kød? Og hvad med fisk, grøntsage…