ettonmindre.dk

Sådan Håndterer Du En Markant Yngre Chef

Skrevet d. 29. January 2019
mentatdgt

Vores forventede levetid stiger markant i disse år, og utroligt mange nulevende personer forventes at leve længe nok til at opleve deres 100 års fødselsdag. Derfor er mange også nødt til at arbejde længere før de kan lade sig pensionere, og nyde deres otium.

Derfor er tiden, hvor ældre medarbejdere bliver sendt tidligt på pension, med et klap på ryggen og et guldur i hånden, forbi. Det vil fremover ikke være usædvanligt, at en arbejdsplads kommer til at beskæftige adskillige generationer.

Derfor er chancen for, at man i løbet af et langt arbejdsliv kommer til at arbejde for en markant yngre chef, eller kommer til at være chef for markant ældre medarbejdere, relativt høj. Dette scenarie kan for nogen være svært at håndtere, hvorfor vi i denne artikel vil give råd til, hvordan man undgår konflikter i sådan en situation.

Adresser elefanten i rummet

Står du foran en stilling, hvor du kommer til at lede en eller flere medarbejdere, der er adskillige år ældre end dig, kan du med fordel adressere dét, alle alligevel tænker.

Er der kun tale om en enkelt medarbejder, der er markant ældre end dig selv, kan du med fordel invitere vedkommende på frokost, hvor i åbenhjertet kan dele jeres tanker, forventninger og bekymringer vedrørende det kommende samarbejde.

På den måde, vil i forhåbentlig få en gensidig respekt for hinanden, og på samme tid etablere et stærkt fundament for en åben og konstruktiv arbejdsrelation.

Hvis du derimod skal lede adskillige medarbejdere, der er markant ældre end dig selv, kan du med fordel samle alle de implicerede, hvor du åbenhjertet anerkender, at de både er ældre og muligvis er mere erfarne, end dig selv.

Samtidig med, at du anerkender dette faktum, kan man samtidig udtrykke sin positivisme overfor dette, og pointere, at du ser frem til at kunne trække på så meget erfaring, også selvom det er dig, der er leder.

Undgå bitterhed

Skulle det ske, at en yngre medarbejder bliver valgt til en ledende stilling til fordel for dig, er det naturligt at opleve en eller anden form for bitterhed imod sin nye chef.

I dette tilfælde, er det vigtigt at huske, at det ikke er din nye leder, der har fravalgt dig. Ej heller gør det nogen gavn for din karriere at bære nag. Derfor bør du hurtigst muligt få håndteret den bitterhed, du eventuelt måtte have.

Hvis ikke man gør dette, er du næsten garanteret et akavet og ineffektivt samarbejde med din leder.

Tag imod vejledning

Selvom du muligvis både er ældre og langt mere erfaren end din chef, kan vedkommende højst sandsynligt stadig lære dig en masse.

Der er ingen skam i at tage imod råd fra personer, der er yngre end dig. Dét, vedkommende måske mangler i erfaring, har vedkommende måske i ny viden, der kan være med til at udvikle dine kompetencer.

Generelt anbefaler vi, at du respekterer din leder, lige meget om vedkommende er markant ældre, yngre eller jævnaldrende. Samtidig vil du få langt mere ud af at fokusere på det positive og mulighederne ved aldersforskellen, frem for de negative sider.

Tak til AvXperten

Tak til avXperten for deres støtte i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel. Hos avXperten finder du alt inden for av-udstyr, heriblandt lightning kabler.

Næste indlæg
Klimakompensation, også kendt som CO2-kompensation eller klimaneutralitet, er en praksis, der sigter mod at reducere eller opveje de klimagasser, der udledes som følge af menneskelig aktivitet. Menneskelige aktiviteter s…
Om atomkraft er godt for miljøet, handler i bund og grund om en enkelt ting. Nemlig, om det går galt. Det er nemlig her, at den helt skelsættende forskel ligger. Går der intet galt, så er det noget nær den perfekte energ…
Mange studerende har overraskende svært ved at finde et fedt studiejob, der er relevant, udfordrende og spændende. Dette skyldes i høj grad, at stort set alle studerende har et stort ønske om at få sådan et job, men der …
At holde en sund og velfungerende balance mellem sit arbejdsliv og privatliv, kan være en kæmpe udfordring. Ofte hænger det sådan sammen, at man har svært ved at prioritere sin fritid og privatliv, uden at gå på kompromi…
Når du modtager en mail, et opkald eller en SMS om, at du bedes møde op til en jobsamtale, fordi din potentielle arbejdsgiver med interesse har læst din ansøgning, så er du sluppet igennem det første nåleøje. Med hvad …
Vi skriver blandt andet for at give inspiration til et bedre arbejdsmiljø. Vi elsker dog at finde gode idéer udefra, og vi har blandt andet set filmen The Internship, som foregår på en af Googles arbejdspladser. Busines…
Hos ét TON mindre, er vi stor tilhænger af, at man kommer væk fra skrivebordet, og laver nogle andre aktiviteter på en 8 timers lang arbejdsdag. Vi har fundet fem gode forslag til aktiviteter i kantinen eller andet aktiv…