Over En Kvart Million Danskere Er Arbejdsnarkomaner - Er Du En Af Dem?
Cirka 250.000 danskere går ind under den kategori, der i daglig tale bliver kaldt “arbejdsnarkomaner”. Selvom det ofte bliver brugt i humoristiske sammenhænge, kan det være både skadeligt og farligt at have et usundt forhold til sit arbejdsliv.
Det kan være svært at definere, hvornår man er arbejdsnarkoman. Generelt vil man høre ind under betegnelsen, hvis ens arbejde direkte påvirker ens livskvalitet negativt. Dette kan for eksempel være, hvis man nedprioriterer søvn, motion og sociale arrangementer.
De typiske symptomer på, at man har et usundt forhold til sit arbejde er, hvis man oplever stress, rastløshed, skyldfølelse og depression pga. arbejdet.
Det kan være en svær erkendelse, at man har et usundt forhold til sit arbejde. Dette skyldes især to ting.
For det første, er det en uundgåelig og nødvendig del af tilværelsen at arbejde. Der skal, om man vil det eller ej, mad på bordet.
Samtidig er der stor prestige og anerkendelse i at have succes i sin karriere. For at få succes, vil man nogle gange være nødt til at tilsidesætte andre ting i tilværelsen, fordi at ens karriere kræver så stor energi, fokus og tid.
Disse to ting gør det også ualmindeligt svært at komme ud af sit usunde forhold til arbejdet. For hvornår arbejder man for meget? Eller har for meget fokus på sit arbejde? Svaret på disse spørgsmål varierer meget fra person til person, og er i høj grad påvirket af, hvilken livsstil man fører.
Dog er det vigtigt, at man retter op på sin afhængighed, hvis man har et usundt forhold til sit arbejde. Hvis ikke, risikerer man både at blive syg og skade sine nærmeste.
Er du i tvivl om du er arbejdsnarkoman? Så har TV2 udarbejdet en test, der kan give en indikation på om du har et problem.
Du kan tage testen her.