Kom væk fra skrivebordet på arbejdspladsen: Op og stå Billede: rawpixel.com

Kom væk fra skrivebordet på arbejdspladsen: Op og stå

Hvor længe har du egentligt siddet ned lige nu? En halv time? Halvanden? Måske ved du det slet ikke, så lang tid er der gået, siden du sidst var oppe at stå. Det må nu være på tide at lade bagdelen få et lille hvil og i stedet lade benene komme lidt i omdrejninger. Rejs dig op og hent en frisk kop kaffe, te eller vand - kom så, du har godt af det!

Faktisk så viser internationale studier, at hvis du sidder ned i længere tid ad gangen, som kontoransatte jo ofte gør, så tilhører du i den grad en risikogruppe for både hjertekarsygdom, fedme, diabetes, førtidig dødelighed, samt muskel- og ledsmerter.

Små afbrydelser og mikropauser i løbet af en arbejdsdag kan være med til at styrke sundheden, især hvis du benytter pauserne til at røre dig, enten der hvor du er, eller ved at tage en spadseretur rundt på kontoret.

Det virker at bevæge sig

Kigger man til forskningen, vil man se, at fysisk aktivitet kan medvirke til at:

Motion i fritiden er ikke nok

Følger man Sundhedsstyrelsens råd om mindst 30 minutters fysisk aktivitet af moderat intensitet om dagen, tillagt et par ganges intensiv motion om ugen, så skulle man tro, at man var dækket ind. Desværre er det bare ikke nok til at opveje den dagslange inaktivitet, som finder sted på kontorarbejdspladserne.

I stedet for at øge sin motion og træning i fritiden, kan man med fordel være mindre stillesiddende i løbet af ens arbejdsdag. Det drejer sig ikke om meget, men bare at man rejser sig og rør benene lidt nogle gange i løbet af dagen.