ettonmindre.dk

Hvordan Påvirker Vulkaner Klimaet?

Skrevet d. 22. September 2021
Pixabay

Vulkaner er for mange danskere noget spændende og nærmest mytisk, da vi som du sikkert er bekendt med slet ikke har nogle i Danmark, og heller ikke nogle i vores umiddelbare nærhed. Derfor er vulkaner muligvis ekstra spændende for os, da det ikke er noget, vi kan opleve uden at rejse langt væk. I denne artikel tager vi et kig på, hvordan vulkaner kan påvirke vores klima.

Hvordan påvirker vulkaner klimaet? Vulkaner påvirker primært klimaet, efter den går i udbrud. Typisk sker der det, at et stort vulkanudbrud faktisk kan gøre klimaet koldere. Dette skyldes at vulkanudbrud udspyder store mængder svovldioxid, der oppe i atmosfæren bliver omdannet til små dråber af svovlsyre, der giver en tæt tåge rundt på jorden. Denne tåge har solen svært ved at trænge igennem, hvilket kan give et koldere klima.

Sidst man så ovenstående i scenarie udfolde sig i en voldsom grad var, så vidt vi ved, i 1601. Her gjorde et voldsomt vulkunudbrud klimaet markant koldere. Dette er langt fra et enestående tilfælde, og det er sket mange gange i løbet af historien. Da det skete sidst, så førte det også til stor hungersnød. Høsten slog fejl grundet manglende sollys, og mange troede at verden var ved at gå under, da vejret blev koldt og der ingen sol var. Man forstår ganske godt, at disse ting, der ikke havde nogen forklaring, kan have virket som starten på enden.

Næste indlæg
Kulstofdioxid (CO2) dannes gennem forskellige naturlige og menneskeskabte processer. Her er nogle af de vigtigste måder, hvorpå CO2 dannes: Cellulær respiration: Dette er en grundlæggende biologisk proces, hvor levende …
En ko udleder CO2 (kuldioxid) som en del af dens naturlige fordøjelsesproces. Nærmere bestemt udleder køer metan (CH4), der er en drivhusgas, der bidrager til global opvarmning. Når en ko fordøjer sin føde, gæres det i d…
Plast har flere fordele, der har bidraget til dens omfattende anvendelse i forskellige industrier. For det første er plast et alsidigt materiale, der kan formes og tilpasses til forskellige formål. Dets fleksibilitet og …
Klimakompensation, også kendt som CO2-kompensation eller klimaneutralitet, er en praksis, der sigter mod at reducere eller opveje de klimagasser, der udledes som følge af menneskelig aktivitet. Menneskelige aktiviteter s…
Vi hører om det, vi ser det næsten ske, men oplevet klimaforandringerne, ja, det har vi nok alle i den ene eller ande forstand. Eller i så fald så bliver vi gjort opmærksom på det på den ene eller anden måde.Hvad gør vi …
Ovenstående spørgsmål er nok noget, vi alle tænker på i løbet af vores hverdag. Jeg vil i denne artikel give nogle råd eller ideer til, hvad jeg gør, når jeg gerne vil gøre noget godt for naturen og dermed mindske CO2-ud…
Ovenstående spørgsmål er nok noget, vi alle tænker på i løbet af vores hverdag. Jeg vil i denne artikel give nogle råd eller ideer til, hvad jeg gør, når jeg gerne vil gøre noget godt for naturen og dermed mindske CO2-ud…