Hvordan Fremstiller Man Plast?
Plast er blandt de mest anvendte materialer, som anvendes til at fremstille en lang række produkter. Men hvordan fremstiller man plast?
Se her hvordan man fremstiller plast, samt hvordan forarbejdningen af plast foregår.
Sådan fremstiller man plast
Plast laves af olie - nærmere betegnet råolie. Faktisk bruges 5% af verdens olieproduktion til at fremstille plast. Råolien blandes her med en lang række kemiske stoffer og behandles derefter.
Råolien bliver først opvarmet, hvilket påvirker molekylerne. Derefter adskilles de forskellige bestanddele som f.eks. benzin, petroleum og lignende. Blandt disse er også nafta og gasolie, der anvendes i produktionen af plast.
Disse omdannes kemisk via en proces, der kaldes for cracking, hvor molekylerne bliver nedbrudt i mindre molekyler. Monomererne sammenkobles derefter til polymerer via tryk og høj temperatur.
Det fører til det, som man kalder for polymerisation, hvor dobbeltbindingen i monomeren brydes og enkeltbindinger dannes og kobles på en anden monomer.
Polymererne forarbejdes derefter på forskellig vis. Forarbejdelsen her afgør, hvordan plasten kommer til at se ud - og selvfølgelig også hvad den kan bruges til.
Denne bearbejdelse kan give forskellige typer af plast, der kan bruges til en lang række ting. Plast bruges i alt fra tøj til toiletsæder og i biler.
Ved at genbruge plast kan man dermed være med til at reducere behovet for at producere ny råolie til at lave nyt plast af.
Du læser dette tekstindhold, som er udarbejdet, fremstillet og skrevet, for at tilgodese avXperten. Der kan du blandt mange andre ting, eksempelvis bestille mini køleskab. Derfor er dette indhold lavet for at tilgodese avXperten