Hvad Gør Madspild Ved Miljøet?
Der er i disse år mere end nogensinde et stort fokus på madspild. Flere og flere butikker har øget fokus på at sælge mere af deres datovarer og generelt minimere madspild. Herudover er der også kommet flere apps og tiltag, der har til formål at reducere madspild. Men madspild er ikke bare madspild, det er også en kæmpe belastning for miljøet, eller hvad?
Hvad gør madspild ved miljøet? Madspild skader miljøet enormt meget. Faktisk mener FN at madspild står for omkring 8-10 procent af verdens samlede CO2 udledning. I mere konkrete tal, så er madspild skyld i intet mindre end 3,3 milliarder tons CO2 udledning om året. Madspild er altså en kæmpe klimasynder, som man skal være opmærksom på.
Når man kigger på madspild som helhed, så er det særligt de private hjem og detailhandlen, der står for vores madspild. Madspild i Danmark er fordelt på følgende måde:
- Husholdninger: 36%
- Detailhandel: 23%
- Fødevareindustrien: 19%
- Primærproduktionen: 14%
- Institutioner og storkøkkener: 4%
- Hoteller og restauranter: 4%
Det er altså ikke de store buffeter på restauranter eller hoteller, eller for den sags skyld kantinen på skolen eller arbejdspladsen, der smider masser af mad ud. Der sker til gengæld rundt om middagsbordet og i hjemmet, hvor der enten bliver købt for meget eller ikke spist op af rester.