Hvad Er CO2 Kvoter?
En CO2-kvote er en tilladelse til at udlede en bestemt mængde CO2 på årlig basis. CO2-kvoter bruges i EU, hvor de skal være med til at nedbringe den samlede mængde udledte CO2.
CO2-kvoteordningen blev indført i 2005 på baggrund af EU's forpligtigelse til at nedbringe CO2-udledningen på baggrund af Kyoto-aftalen.
Hvordan virker CO2-kvoter?
CO2-kvoter virker lidt som man kender det med kryptovaluta. Der er udstedt et fast antal, så kvoterne kan dermed købes og handles blandt modtagerne af CO2-kvoterne. Formålet er, at ingen virksomheder og produktionsenheder udleder mere CO2, end hvad de har tilladelse til.
CO2-kvoterne tildeles her for fastsatte perioder. Den nuværende periode løber fra 2021-2030, mens gratiskvoteperioden løber fra 2021-2025.
Staten sælger her CO2-kvoterne via en auktion. Det er dog alle EU-lande, der har adgang til en andel af puljen af CO2-kvoter.
Danmark havde fra 2013-2020 ca. 77 mio. CO2-kvoter. Det Det er altså godt 11 mio. CO2-kvoter om året.
Udover EU-landene så er Norge, Island og Lichtenstein også omfatte af kvoteordningen.
Som menig mand kan det være mere end svært at forstå dette kvotesystem. Herunder også hvor mange kvoter der er samlet set, samt hvad de handles til.
Netop det at de kan handles, gør, at de er blevet en handelsvare, hvori der kan blive spekuleret med økonomisk vinding for øje. Det gør også, at du ikke altid er sikker på, om CO2-udledningen i de enkelte lande falder på grund af handlen med kvoterne.
Det er medlemslandene i EU, der deler overskuddet af de indtægter, der kommer ind via salget af CO2-kvoter.
Tak for støtten
Til slut vil vi hurtigt takke avXperten for støtten de her bidraget til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik på avXpertens webshop, eksempelvis et par nye Apple AirPods, eller måske et ladekabel til elbil samt utallige andre kabler og smarte gadgets.