Er det farligt at sidde ned?

Er det farligt at sidde ned?

Mange danskere bruger op mod 70% procent af deres vågne tid i enten siddende eller liggende positurer. De utallige inaktive timer løber i den grad op og udgør en kæmpe sundhedsrisiko.

Så det korte svar er ja, det er farligt at sidde ned, i hvert fald hvis du gør det hele dagen.  

Ved en inaktiv og usund livsstil højner du din risiko for at få følgende alvorlige sygdomme:


Diabetes

Sidder du ned i mere end 10 timer om dagen, er risikoen for at få diabetes mere end dobbelt så høj. Selvom det lyder af meget, og du umiddelbart tænker, du ikke sidder så ned i så længe hver dag, så tag med i dine overvejelser, at den gennemsnitlige danske mand med et stillesiddende kontorjob sidder ned i næsten 11 timer hver dag.


Hjerte-kar-sygdomme

Sammen med en forhøjet risiko for at udvikle diabetes, har du også en øget risiko på

skræmmende 147 procent for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, hvis du, som mange andre, sidder ned i 10 timer eller mere om dagen.

Grunden til dette er, at store dele af musklerne er komplet inaktive i siddende tilstand, hvilket påvirker vores hormonproduktion og stofskifteprocesser, som i sidste ende kan resultere i forhøjet blodtryk og kolesteroltal.


Kræft

Kræft kommer ikke direkte af inaktivitet, men derimod den fysiske tilstand, der ofte går hånd i hånd med for lidt motion. Hvis du har meget fedt omkring dine indre organer, bliver hormonniveauet i kroppen påvirket negativt. Et forandret hormonniveau øger inflammationen i kroppen, som er skyld i en øget risiko for at udvikle kræft og andre sygdomme.

Personer med et stillesiddende job har dobbelt så høj risiko for at udvikle tarmkræft, som folk der har et fysisk aktivt arbejde.


Kilder: 

https://www.webmd.com/diabetes/news/20160202/sitting-for-hours-may-raise-your-type-2-diabetes-risk#1

https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/obesity/physical-activity-fact-sheet