Burde vi arbejde mere i Danmark?

Burde vi arbejde mere i Danmark?

Normen i Danmark er, at man arbejder 37 timer ugentligt, medmindre man ikke er i stand til det af den ene eller anden grund. Det er næsten 8 timer dagligt. Kan vi holde til at arbejde mere, og er vi overhovedet i stand til at være produktive i så mange timer, som vi arbejder nu?

Det bliver sværere og sværere at finansiere velfærdssamfundet, i takt med vi bliver ældre og ældre. Hvad er løsningen? At øge pensionsalderen? Eller at få danskerne til at arbejde mere end de 37 timer, der nu er normen?

Hvis at øge arbejdstiden for gennemsnitsdanskeren skal fungere, er det vigtigt, at vedkommende er produktiv i de ekstra timer, og er det overhovedet realistisk?

Sandsynligvis ikke.

Der er forsket i produktivitet siden starten af 1900-tallet, og forskningsprojekterne viser gang på gang, at ens produktivitet ikke kan øges særligt meget ved at forlænge arbejdstiden yderligere end de 37, vi er på nu.

Overarbejde medfører lavere produktivitet

Der er selvfølgelig forskel på mennesker, og der findes menneskelige maskiner, der kan være produktive i 60 timer om ugen, men det gælder virkelig et fåtal.

Langt de fleste evner ikke at være produktive eller effektive i mere end 35-40 timer ugentligt. Hvis ens mentale energi allerede er brugt, nytter det ikke alverden at blive et par timer ekstra på arbejde.

Overarbejder dræner mentalt og fysisk

Hvis man har lange arbejdsdage, udmattes man fysisk og psykisk. Dette øger risikoen for fejl, som kan være omkostningsfulde.

Der er derfor stor fare og risiko ved at malke sine medarbejdere og presse dem ud over deres grænser.

Overarbejde kan reducere arbejdsglæden

Hvis du forlanger for meget af dine medarbejdere, risikerer du, at det påvirker deres arbejdsglæde negativt, og lav arbejdsglæde øger både sygefravær, stressrisiko og personaleomsætning.

Derfor frarådes det i de fleste brancher at gøre overarbejde til normen.

Overarbejde en gang imellem skader ikke

Der er intet i vejen for at arbejde over i en kort periode, når der er travlt. Problemet er konstant og permanent overarbejde. Hvis det er reglen, at I bliver to timer længere på job hver dag, så kan det på sigt godt skade dit og dine kollegers helbred.

Der er derfor intet, der tyder på, at det er nogen god idé at øge antallet af arbejdstimer ugentligt. Det vil næppe gøre en mere produktiv, og det er kun sandsynligt, at antallet af stressramte vil stige ligesom sygefraværet.

Tak til Net2kompagniet.dk

Artiklen er produceret i samarbejde med Net2kompagniet, der sælger og monterer vinduer over hele landet.

Tak for hjælpen. Det er yderst værdsat!