ettonmindre.dk

Er Det Farligt At Sidde Ned?

Skrevet d. 25. October 2018
egne billeder

Mange danskere bruger op mod 70% procent af deres vågne tid i enten siddende eller liggende positurer. De utallige inaktive timer løber i den grad op og udgør en kæmpe sundhedsrisiko.

Så det korte svar er ja, det er farligt at sidde ned, i hvert fald hvis du gør det hele dagen.  

Ved en inaktiv og usund livsstil højner du din risiko for at få følgende alvorlige sygdomme:


Diabetes

Sidder du ned i mere end 10 timer om dagen, er risikoen for at få diabetes mere end dobbelt så høj. Selvom det lyder af meget, og du umiddelbart tænker, du ikke sidder så ned i så længe hver dag, så tag med i dine overvejelser, at den gennemsnitlige danske mand med et stillesiddende kontorjob sidder ned i næsten 11 timer hver dag.


Hjerte-kar-sygdomme

Sammen med en forhøjet risiko for at udvikle diabetes, har du også en øget risiko på

skræmmende 147 procent for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, hvis du, som mange andre, sidder ned i 10 timer eller mere om dagen.

Grunden til dette er, at store dele af musklerne er komplet inaktive i siddende tilstand, hvilket påvirker vores hormonproduktion og stofskifteprocesser, som i sidste ende kan resultere i forhøjet blodtryk og kolesteroltal.


Kræft

Kræft kommer ikke direkte af inaktivitet, men derimod den fysiske tilstand, der ofte går hånd i hånd med for lidt motion. Hvis du har meget fedt omkring dine indre organer, bliver hormonniveauet i kroppen påvirket negativt. Et forandret hormonniveau øger inflammationen i kroppen, som er skyld i en øget risiko for at udvikle kræft og andre sygdomme.

Personer med et stillesiddende job har dobbelt så høj risiko for at udvikle tarmkræft, som folk der har et fysisk aktivt arbejde.


Kilder: 

https://www.webmd.com/diabetes/news/20160202/sitting-for-hours-may-raise-your-type-2-diabetes-risk#1

https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/obesity/physical-activity-fact-sheet

Næste indlæg
Kulstofdioxid (CO2) dannes gennem forskellige naturlige og menneskeskabte processer. Her er nogle af de vigtigste måder, hvorpå CO2 dannes: Cellulær respiration: Dette er en grundlæggende biologisk proces, hvor levende …
Først og fremmest er det vigtigt at identificere årsagen til fugtproblemet. Det kan være utætte rør, utæt tag, manglende ventilation eller dårlig dræning omkring bygningen. Når årsagen er klarlagt og udbedret, kan man be…
En ko udleder CO2 (kuldioxid) som en del af dens naturlige fordøjelsesproces. Nærmere bestemt udleder køer metan (CH4), der er en drivhusgas, der bidrager til global opvarmning. Når en ko fordøjer sin føde, gæres det i d…
Plast har flere fordele, der har bidraget til dens omfattende anvendelse i forskellige industrier. For det første er plast et alsidigt materiale, der kan formes og tilpasses til forskellige formål. Dets fleksibilitet og …
Klimakompensation, også kendt som CO2-kompensation eller klimaneutralitet, er en praksis, der sigter mod at reducere eller opveje de klimagasser, der udledes som følge af menneskelig aktivitet. Menneskelige aktiviteter s…
Vi hører om det, vi ser det næsten ske, men oplevet klimaforandringerne, ja, det har vi nok alle i den ene eller ande forstand. Eller i så fald så bliver vi gjort opmærksom på det på den ene eller anden måde.Hvad gør vi …
Ovenstående spørgsmål er nok noget, vi alle tænker på i løbet af vores hverdag. Jeg vil i denne artikel give nogle råd eller ideer til, hvad jeg gør, når jeg gerne vil gøre noget godt for naturen og dermed mindske CO2-ud…